Evenementen

Meditatie op zaterdagmiddag

Vanaf 12 september openen we ons huis iedere zaterdagmiddag van 14:00 -16:00 uur voor een meditatie die gericht is op non-dualiteit.
We hebben plaats voor 3 gasten.

Meer informatie

Blog Coaching

individuele coaching | studenten coaching | relatie coaching | CV Coaching

Birgit Jürgenhake is gediplomeerd yogadocente en gediplomeerd non-duale coach.

Mijn leven gaat over ruimte. Mijn gave is het mensen te helpen ruimte voor zichzelf en in zichzelf te maken en hen in hun kracht te zetten. Ik word heel blij als ik mensen weer zie stralen.

Mijn coaching-sessies geef ik in Well (Noord-Limburg).

Ruimte voor je intrinsieke kracht en potentie

Herken je het gevoel gedeprimeerd en gespannen te zijn, niet meer te bloeien? Voel je beknelling, druk en zelfs angst? We zijn vaak rusteloos, voelen ons eenzaam en zien de weg niet meer helder, we lopen vast. Terwijl we het liefst verbonden en ontvankelijk willen zijn met de wereld en open staan voor nieuwe uitdagingen. We vergeten wie we ten diepste zijn. Ik noem dit verkrampingen die ons hinderen de weg naar onze eigen intrinsieke kracht en potentie te vinden. Zo dwalen we vaak jaren rond en zoeken de oplossing vaak buiten onszelf. Als de baan maar verandert, als ik maar een betere woning vind, als de juiste partner in mijn leven komt. Of we zijn gevangen in zelfkritiek en vinden ons te lelijk, te dik, te onhandig en zijn ervan overtuigd dat dit nu eenmaal zo is.

Als non-duale coach ben je voor mij goed zoals je bent, maar ik help je de ruimte te ervaren die nodig is om zicht op je verkramping te krijgen. Als je een keer weer meer ruimte kunt voelen in jezelf, dan staan je kernkwaliteiten weer centraal.

Hoe ziet een individuele coaching eruit?

Allereerst gaan we kijken wat er zo speelt in je leven. Vervolgens gaan we een proces in waarbij je leert in een ruimer perspectief te stappen en van daaruit naar jezelf te kijken. Je gaat zien wat voor een beeld je over jezelf hebt, wat je belemmert of beangstigt en welke strategieën je ontwikkeld hebt om hiermee om te gaan. Dat kan perfectionisme zijn, vluchtgedrag, of bijvoorbeeld uitstelgedrag.

Stap voor stap ga je loslaten wat je in de weg staat. Dit geeft je ruimte waarin jouw natuurlijke creativiteit, kracht en plezier weer gaan stromen. Je zult helder zien wat je wilt doen, waar je blij van wordt. Je zult op een andere manier in het leven staan, anders te werk gaan en andere keuzes maken. Kortom, je zult weer bloeien.

De werkvormen die ik gebruik zijn gesprekken, korte, gerichte meditaties en visualisaties en momenten waarbij ik heel gericht een vraag stel en je daar steeds dieper op ingaat (inquiri). Je krijgt oefeningen voor thuis mee.

 • De sessies duren 75 minuten.
 • Voor de kennismaking vraag ik geen vergoeding, voor een sessie 70 euro.

Een vervulde en gelukkige studietijd

Je studietijd is een tijd waarin je groeit en leert verantwoordelijkheid te nemen, allereerst voor jezelf. Het is ook een tijd van keuzes maken voor een leven dat bij je past.

Vaak is de studiedruk echter hoog. Steeds meer studenten kampen met stress gerelateerde klachten. De gevolgen van deze stress zijn vaak een gevoel van falen, isolatie, soms zelfs het stoppen met de studie. Dat is erg jammer en hoeft helemaal niet zo te gaan. Om ervoor te zorgen dat je studietijd een tijd van ontplooiing en creativiteit wordt biedt deze coaching een mooie handreiking. Het is een start van een proces dat verder gaat. Begrijp je de waarde van de sleutel die ik je leer te gebruiken, dan kun je die altijd inzetten, ook na je studie.

In de 16 jaren die ik als docent aan een Universiteit gewerkt heb, ontmoette ik regelmatig studenten met stress gerelateerde klachten. Soms lukte het me om door kleine persoonlijke gesprekken voor een student een steuntje in de rug te zijn, soms ook een verdere neerwaartse spiraal te doorbreken en te helpen zijn eigen kracht en creativiteit terug te vinden. Inmiddels ben ik non-duaal coach. Door mijn ervaring als docent en mijn natuurlijke gave met jonge mensen te werken richt ik me ook graag op studenten.

Als non-duale coach ben jij voor mij goed zoals je bent, maar ik help je de ruimte te ervaren die nodig is om zicht op je worstelingen te krijgen. Als je een keer weer meer ruimte kunt voelen in jezelf, dan staan je kernkwaliteiten weer centraal. Je maakt keuzes die je naar een vervuld level leiden en dus ook naar een leuke studie.

Hoe ziet een coaching voor een student eruit?

Allereerst gaan we kijken wat er zo speelt in je leven. Dat kan prestatiedruk, financiële druk, faalangst, onzekerheid of een algeheel gevoel van neerslachtigheid zijn. Misschien twijfel je ook aan je studiekeuze maar durf je dit niet hardop te zeggen.

Vervolgens gaan we een proces in waarbij je leert in een ruimer perspectief te stappen en van daaruit naar jezelf te kijken. Je gaat zien wat voor een beeld je over jezelf hebt, wat je belemmert of beangstigt en welke strategieën je ontwikkeld hebt om hiermee om te gaan. Dat kan perfectionisme zijn, vluchtgedrag, of bijvoorbeeld uitstelgedrag.

Stap voor stap ga je loslaten wat je in de weg staat. Dit geeft je ruimte waarin jouw natuurlijke creativiteit, kracht en plezier weer gaan stromen. Je zult helder zien wat je wilt doen, waar je blij van wordt. Je zult op een andere manier in het leven staan, anders te werk gaan en andere keuzes maken.

De werkvormen die ik gebruik zijn gesprekken, korte, gerichte meditaties en visualisaties en momenten waarbij ik heel gericht een vraag stel en je daar steeds dieper op ingaat (inquiri). Je krijgt oefeningen voor thuis mee.

 • De sessies duren 75 minuten.
 • Voor de kennismaking vraag ik geen vergoeding, voor een sessie 50 euro bij studenten nawijs.

De kunst van samenleven

Het is een hele uitdaging om met een partner samen te leven en daar gelukkig mee te zijn. Het begin van een relatie is altijd prachtig: verliefd zijn, helemaal welkom zijn bij de ander, in wie je niets dan moois ziet. Maar al gauw komen er angsten, onzekerheden en conflicten tevoorschijn, die meer en meer het geluk in de weg staan.

Deze coaching doe ik samen met mijn partner Gerrit. We hebben inmiddels bijna 30 jaar een relatie met elkaar, wat dat betreft zijn wij ervaringsdeskundigen. We hebben al een heel proces achter de rug, waarin we onder andere relatie trainingen ondergaan hebben.

Op ons spirituele pad kwamen we op een gegeven moment in aanraking met de Non-duale coaching en therapie. Deze aanpak was voor ons dermate helder en doeltreffend, dat we beide besloten de opleiding tot Non-duale coaching en therapie te doen. Die opleiding heeft ons tot in onze ziel geraakt, en we merkten dat we daardoor ook in onze relatie diepgaand zijn gegroeid.

Met deze ervaringen willen wij graag een bijdrage leveren aan jullie relatie en persoonlijke ontwikkeling.

Ons uitgangspunt

Alles is één en er is alleen maar gewaarzijn – en er is de wereld zoals we die in ons dagelijks bewustzijn ervaren. Beide zijn waar.

In de wereld van ons dagelijks bewustzijn ervaren we verkrampingen, angst, rusteloosheid, eenzaamheid en zich ongelukkig voelen.

Maar we kunnen leren om in een ruimer gewaarzijn te stappen. Dan kunnen wij situaties helderder zien en worden ze minder overweldigend en minder aanwezig. Ze lossen als het ware op.

We bewandelen twee sporen, enerzijds een zoektocht om erachter te komen waar ieder van jullie steeds maar weer tegen aan loopt, anderzijds helpen we jullie een ruimer gewaarzijn te ontwikkelen waardoor je kijk op jezelf, je partner en jullie relatie zal veranderen.

Hoe ziet een relatie coaching eruit?

 • Voor een sessie ontvangen jullie materiaal ter voorbereiding.
 • Tijdens de sessies werken we vaak in tweetallen en komen daarna weer samen voor een bespreking. We werken toe naar openheid tussen jullie.
 • We gaan niet aan jullie persoonlijkheden klussen, jullie zijn beide oké zoals jullie zijn.

Problemen ontstaan juist omdat onze – meestal onbewuste – aanname is dat we niet oké zijn, dat we er niet vanzelfsprekend mogen zijn. Vooral van degene die het dichts bij je staat wil je daarin gerustgesteld worden, waardoor je afhankelijk wordt van bevestiging door de ander. Maar juist diegene kan je daar ook het diepst in kwetsen.

 • De sessies duren 100 minuten.
 • Voor de kennismaking van een uur vragen we geen vergoeding, voor de sessie 110 euro.

CV Coaching

25 jaar geleden begon ik naast mijn beroep als architecte Vipassana meditatie (een boeddhistische inzicht meditatie) te beoefenen. Meditatie werd een mooie begeleidende activiteit in mijn leven. Enkele jaren later volgde een yogaopleiding en in 2002 begon ik op verschillende locaties in Rotterdam yogalessen te geven. Ik heb Hatha-yoga lessen gegeven, maar ook yoga en meditatie bij burn-out, en yoga voor ouderen. Vooral met yoga en meditatie als stresspreventie heb ik mooie ervaring tijdens begeleidingen opgedaan. Het lesgeven bleek een passie van me te zijn die ik nooit meer losgelaten heb. Zo ben ik ook architectuurdocente geworden, wat ik nog steeds parttime doe.

Door mijn werk als docent (zowel in de yogalessen als ook in de architectuuropleiding) kwam ik regelmatig met mensen in gesprek die ergens vast waren gelopen en merkte dat ik een natuurlijke gave had hen door een coachend gesprek te helpen. Dit deed ik gewoon “tussendoor” en als ik iemand weer in zijn kracht gezet had was ik gelukkig.

Gaandeweg heb ik me verdiept in een bij mij passende opleiding tot coach. In 2019 kwam ik in aanraking met de non-duale coach en therapie opleiding. Hier werd en boeddhistische levensfilosofie duidelijk, die ik kende, maar nog nooit zo helder verwoord gezien had. De non-duale opleiding tot coach gaf me (en mijn partner) een handreiking tot een prachtige manier van coachen. Met dank aan Art of Life draag ik deze vorm van coaching nu uit.

 • Vanaf 1996 - Vipassana meditatie, wekelijkse trainingen met onder andere diverse retraites bij Stichting Sangha Metta onder leiding van Jotika Hermsen.
 • 1999 - 2003 Beroepsopleiding tot yogadocent aan de Yoga Academie Nederland (YAN - erkende opleiding te Amsterdam).
 • Vanaf 2002 Yogalessen (Hathayoga, Yoga & Burn-out, yoga voor ouderen) in Rotterdam en vanaf 2021 in Well (Noord-Limburg).
 • 2007 - 2018 actieve lidmaatschap bij een boeddhistische organisatie.
 • 2019 - 2020 Beroepsopleiding tot Non-duale coach met succes voltooid.

Adres

Kasteellaan 19
5855 AD Well

Telefoon: 06-83803518

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.